Norsk institutt for naturforskning (NINA) vil i forbindelse med oppstart av et elgforskningsprosjekt i Troms gjennomføre merking av omtrent 35 elg fra helikopter. 
Arbeidet er planlagt å foregå i perioden 21. februar – 29. februar.

Arbeidet i 2024 er planlagt å foregå i kommunene Bardu, Målselv, Balsfjord, Dyrøy, Lavangen, Salangen, Senja og Sørreisa. 
Alle nødvendige tillatelser er innhentet og grunneiere orientert om aktiviteten gjennom kommunene eller ved direkte kontakt.

Elgene bedøves av veterinær fra helikopter, ved hjelp av luftgevær med bedøvelsespiler. 
Det hender at bedøvelsespilene løsner fra elgen etter at dyret er påskutt. Disse plukker merkemannskapet opp så snart de kan, vanligvis med det samme, men det hender også at vi må velge å først sikre oss at dyr som er påskutt med bedøvelse legger seg på forsvarlig vis, før vi kan returnere for å plukke opp pilen.
Dersom publikum skulle komme over slike piler oppfordrer vi på det sterkeste om at disse ikke røres, men at merkemannskapet isteden får beskjed om hvor pila ligger.

Elgene vil også kunne bli veid ved hjelp av helikopteret, og de vil da henge i et nett under helikopteret mens veiingen pågår. Det hender også at vi på samme måte transporterer dyr som tilhører samme familiegruppe sammen, slik at de våkner av bedøvelsen på samme sted.