Året vi legger bak oss

Året vi nå legger bak oss har gitt oss mye å glede oss over, men det har også vært noen utfordringer.

Krigen i Europa har preget oss alle og fra oktober har vi også vært vitne til grusomhetene i Israel og Palestina. Enhver krig er en krig mot barn og det vitner de sterke tv-bildene på nyhetene om. Lavangen har til nå tatt imot 26 flyktninger fra Ukraina, den siste familien kom til oss helt opp mot jul.

 

Midnattsoltrappa

8. august 2022 ble de første elementene av Midnattsoltrappa fløyet opp til Spansdalen med helikopter. Midnattsoltrappa hadde offisiell åpning 8. juli. Til nå er det registrert over 9 700 besøkende i trappa. Det er ikke tvil om at trappa har vært en suksess.

Vi snakker om trappa med stolthet og er glade for alle som har kommet til vår vakre kommune for å ta seg en trimtur i nydelige omgivelser. Jeg har selv møtt mange fra flere ulike nasjoner som er overveldet over trappa, utsikten, gjestfiheten og hvor vakkert det er her.

 

Elveparken er det største kommunale prosjektet for stedsutvikling, attraktivitet og bolyst Lavangen har hatt. Formålet med prosjektet er å skape møteplasser og aktivitetsrom for alle aldre, og spesielt for barn og unge, hele året.

Elveparken er et stort og komplekst prosjekt med mange delprosjekter. Ambisjonene for 2023 var å gjennomføre noen av delprosjektene og det har vi gjort. I begynnelsen av desember kunne vi ta i bruk skøytebanen og bålplassen. Det er også kjøpt inn et stort lekeapparat som kommer på plass til våren.

Neste store steg i utbygginga er å avklare løsning for signalbygget i parken. Tanken er at den skal utformes som en gamme, inspirert av gammer på et gammelt bilde fra Spansdalen. Bygget skal være et møtested og en kulturscene.

Nå like før jul fikk vi melding om at styret i Troms Holding har behandlet søknad fra Lavangen kommune om midler til prosjekt "Gammen - kulturscene". Styret har innvilget inntil kroner 3,8 mill. til prosjektet. Dette gir håp for at neste steg kan realiseres.

 

Ungdoms- og kulturpris

Vi har fått engasjerte og kreative ungdommer i ungdomsrådet som vil bidra til at det skal være fint å vokse opp i Lavangen. For deres engasjement og varme hjerte for Lavangen ble de tildelt ungdomsprisen for 2023.

Kulturprisen ble delt ut til en rørt prisvinner Hans Erik Børve som har vist et stort engasjement for kultur og musikklivet i Lavangen over mange år, et engasjement som går langt ut over det man kan forvente av en ansatt.

Lavangsvekka/FotTurFestival/frivillighet

Et stappfullt program i Lavangsvekka forteller at frivilligheten i Lavangen fortsatt lever. Noen aktiviteter er kommet tilbake etter å ha vært savnet, som baller i lufta og Olabilløp, og noen arrangementer er blitt faste populære innslag som barnas dag og torgdagen.

De siste årene har vi hatt kunstutstilling, et nytt og spennende element i Lavangsvekka.  Det ble også delt ut nyfødtgaver til 8 små sjarmerende Lavangsværinger.

 

Vi har i høst arrangert FotTurFestival for andre gang med mange flotte turer tilpasset alle, både lavterskel og de mer krevende turene. Vi var på tur, kosa oss og oppdaget også noen nye turområder. På Båthuset møttes barn fra barnehagen og eldre fra Lavangsheimen og boligene. Det ble mange fine møter som skapt magiske øyeblikk.

Vi kan takke ildsjeler og frivillige på frivilligsentralen for at sentrum ble pyntet med flagg i sommer og små juletrær med lys nå til advent. Små ting som betyr så mye for inntrykket man får når man kommer til sentrum.

Jeg må også nevne Lavangen Røde kors som er med på å skape møteplasser og fine opplevelser for innbyggerne i kommunen.

 

Ny kommunedirektør, budsjett  og politikk

I juni i år ansatte vi ny kommunedirektør Karin Eriksen etter at Erling Hanssen takket av etter 21 år i stillingen. 2. oktober var Karin på plass og startet den krevende jobben med å få på plass et budsjett sammen med resten av administrasjonen.

Det har også vært en krevende prosess for politikerne. Vi som mange andre kommuner står over for endringer med færre barn og flere eldre. Dette får betydning når man skal legge et budsjett hvor vi må prioritere og omprioritere. Vi står overfor utfordringer også i årene som kommer og det blir politikernes oppgave å møte disse utfordringene på en klok og god måte til beste for innbyggerne.

Det har vært kommunevalg i høst og resultatet etter valget er et  yngre kommunestyre med en god blanding av nye politikere og politikere som har litt mer fartstid. Jeg syntes vi har et godt sammensatt kommunestyre med ulik kompetanse, selv om det er beklagelig at vi ikke har en bedre kjønnsbalanse.

Godt samarbeid, god tone, passende mengde uenighet, passende mengde enighet og respekt for hverandre, samt en god dose med humor, så har jeg troen på at det skal fattes mange gode vedtak til beste for innbyggerne i Lavangen de neste fire årene.

I oktober takket vi av mange ringrever i politikken og en kommunedirektør som hadde lang fartstid.  Jeg er glad for den tiden jeg fikk sammen med dem og takknemlig for kunnskapen og historien de delte. De har alle vært med på å bygge samfunnet i Lavangen og også bygge en kultur med respekt for hverandre i kommunestyret, på tvers av parti og sammen med administrasjonen – jeg har tro på at vi kan føre den arven videre.

Når vi nå er inne på politikk så kan jeg ikke unngå å nevne Lavangens to statsråder. Vi var ikke lite stolte når Lavangen fikk sin første statsråd og Sandra Borch ble utnevnt til landbruks- og matminister og nå forsknings- og høyere utdanningsminister, men at kommunen vår som en av de minste i landet skulle ende opp med to statsråder når Cecilie Myrseth ble utnevnt til fiskeri og havminister nå i oktober gjorde oss ikke mindre stolte.  Var litt uvirkelig og det blir lagt merke til.  

Næring og utvikling

I 2022 søkte Lavangen kommune om å bli omstillingskommune og ble selsagt skuffet når vi ikke kom med i omstillingsprogrammet for 2023. Vi ristet fort av oss skuffelsen og gikk sammen med fylkeskommunen for å rigge et næringsutviklingsprosjekt. Vi var optimistisk og klar til å ta fatt på jobben.

Vi var knapt kommet i gang med prosjektet før meldingen kom i oktober om at Lavangen, etter prioritering på statsbudsjettet, var kommet med i omstillingsprogrammet og får status som omstillingskommune fra 2024. Vi håper at dette prosjektet skal vært med på å skape optimisme og pågangsmot i Lavangen.

Vi skal gjennom omstillingsprogrammet være med på å styrke næringslivet, kommunens utviklingsevne og økte stedsattraktivitet.

 

Lasta - rådgivende organ for samiske saker

Vi har også fått på plass et rådgivende organ for samiske saker som har fått navnet «Lasta - rådgivende organ for samiske saker». Dette organet erstatter det tidligere samepolitisk utvalg. Dette utvalget kommer til å bli viktig når vi skal starte forsoningsjobben etter sannhets- og forsoningskommisjonens rapport som kom i juni. En rapport hvor Lavangen har blitt viet stor plass, noe som vitner om at forsoningsjobben også her blir veldig viktig. Vi skal nå finne veien videre med den historien vi er en del av, og vi skal også skal ha med oss vår kvenske identiteten i dette arbeidet.

 

Vis omsorg og ta vare på hverandre

Når vi nå går inn i julehøytiden er det flere som kjenner på at de har en stol som står tom. I høst mistet vi en ung jente på en utrolig trist måte. Det var rørende og sterkt å være i kirka sammen etter hendelsen. Det var sterkt å bare være stille, men allikevel kjenne på all den kjærligheten som var i rommet.

Når vi nå går inn i ei høytid som på magisk vis løfter følelsene våre utenpå kroppen da er det ekstra viktig å se og tørre å bry seg. Det er mange som trenger omsorg, det er mange som trenger å bli sett. Et smil og en klem kan bety så mye.

 

Med dette vil jeg ønske dere alle ei riktig god jul og et fredfullt nytt år

Hege B. Myrseth Rollmoen

Sátnejođiheaddji /Ordfører