Konfliktråd
Generelt om tjenesten
Tema
- Øvrige tjenesterBeskrivelse
Konfliktrådet har til oppgave å arrangere møter mellom parter i konflikter som oppstår fordi én eller flere personer har påført andre en skade, et tap eller en annen krenkelse.
Konfliktrådet er et statlig konfliktløsningsorgan og behandler både sivile saker og straffesaker. Eksempler på sivile saker er nabokonflikter, familietvister og mobbing. Eksempler på straffesaker er vold, trusler og nasking.
Konfliktrådene skal blant annet
- arrangere møter mellom parter i sivile saker
- gjennomføre møter i straffesaker overført fra påtalemyndigheten eller domstolen
- gjennomføre de strafferettslige reaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging
Møter i konfliktrådet kan forhindre at konflikter eskalerer, og det kan bidra til å forebygge fremtidige konflikter og lovbrudd.
Målgruppe
Kriterier/vilkår
Konfliktrådsbehandling krever som hovedregel samtykke fra begge parter. Unntak gjelder for de strafferettslige reaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging, hvor fornærmedes deltakelse og samtykke ikke er påkrevd.
Pris for tjenesten
Tjenesten er gratis.
Brosjyrer, dokumenter, kart og lignende
Partnere
12 konfliktråd dekker alle landets kommuner. Sekretariatet for konfliktrådene har ansvaret for drift og faglig utvikling av konfliktrådene. Konfliktrådet samarbeider med kommunen om oppnevning av meklere. Konfliktrådet samarbeider for øvrig med
- lensmanns- og politietaten
- kriminalomsorgsetaten
- domstolene
- andre lokale etater som skole og barnevern
Lover og forskrifter
Skjema
Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Du kan ta direkte kontakt med konfliktrådet enten ved telefon, brev, e-post eller personlig oppmøte.
Saksbehandling
Saksbehandling
Konfliktrådslederen vil vurdere om saken din egner seg for mekling. Konfliktrådet bistår med å innhente samtykke til mekling fra andre konfliktparter. Meklingsmøtet gjennomføres normalt med én mekler til stede. Mekleren avgjør om den avtalen partene kommer fram til, skal godkjennes.
Saksbehandlingstid
Konfliktrådet har en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på ca. 35 dager (fra første henvendelse til saken er ferdig meglet).
Klagemulighet
Det er partene selv som kommer fram til en løsning i form av en avtale. Det er derfor ikke anledning til å klage til konfliktrådet på avtalens innhold. I straffesaker har du én ukes angrefrist. I sivile saker kan partene selv avtale en angrefrist. Du kan klage på vedtak om at konfliktrådet avviser en sak eller nekter å godkjenne en avtale innen en frist på tre uker fra du mottok vedtaket. Klagen må rettes til konfliktrådet. Angi hva du ønsker endret i vedtaket og begrunn dette. Klageinstans er Sekretariatet for konfliktrådene.
Andre opplysninger
Gyldig fra | 2011-02-10 |
Gyldig til | 2024-02-28 |